kotitehtävä
Ihon luonnollinen ja ennenaikainen vanheneminen
Ihon ikääntyminen on vääjäämätöntä ja siihen vaikuttaa mm. omat geenit, ihotyyppi, elintavat, ravinto, liikunta ja ihon hoito sekä altistuminen auringolle. Luonnollisesti ikääntynyt iho näyttää pehmeältä, vaikka siinä on juonteita ja uurteita.
Ikääntyessä niin kehossa kuin ihossakin tapahtuvat elintoiminnot hidastuvat. Syntyneiden haavojen ja nirhaumien paranemisessa kestää pidempään, sillä ihon solujen uusiutuminenkin hidastuu. Sama tapahtuu verenkierron, tuntoaistimusten ja erityistoimintojen kanssa.
Epidermis ohenee jonkin verran ihmisen ikääntyessä verrattuna nuoren ihoon nähden. Ohentuminen nopeutuu 70. ikävuoden jälkeen. Keskeisin muutos ihon uloimmassa kerroksessa tapahtuu tyvisolukerroksessa, jossa solujen muoto ja koko muuttuu vaihteleviksi ja jakaantuminen hidastuu.
Myös uloimpaan, sarveissolukerrokseen tulee muutoksia;
sarveissolujen välinen rasva-aines vähenee, koko kerroksen rakenne heikkenee.
---> iho kuivuu, sen vedensitomiskyky on heikentynyt ---> vesiliukoiset aineet imeytyvät huonommin ja iho läpäisee mikrobeja helpommin!!
Melanosyyttien määrä alkaa laskemaan n. 30 vuoden iässä ja saa aikaan epätasaista ruskettumista ja pigmenttimuutoksia.
Suurimmat muutokset tapahtuvat ihon dermiksessä, joiden vaikutus tulle näkymään aina epidermiksessä saakka, siis nähtäviksi ja tunnettaviksi.
Dermis ohenee, siinä olevat Mast- eli syöttösolut ja fibroblastit vähenevät. Fibroblastien asema ihossa on tärkeä, sillä niiden tehtävä on tuottaa glykosaminoglykaaneja, kollageenia ja elastiinia. Näin ollen niitä syntyy yhä vähemmän ja kollageenia hajottavia entsyymejä enemmän. Vanhenevassa ihossa kollageenisäiekimppujen että elastiinisäiekimppujen rakenne purkautuu.
---> syntyy juonteita
---> kimmoisuus häviää
Ihon epidermaalisen (pinnallisen) sekä dermaalisen (sisäisen) kosteuspitoisuuden vähenemiseen johtaa iän myötä glykosaminoglykaanien väheneminen dermiksessä.
Ikääntymisen myötä verisuonitus menettää kimmoisuuttaan, ravintoaineiden ja hapen kuljetus heikkenee.
Subcutiksen, ihonalaisen rasvakerroksen määrä vähenee ja muuttaa yhdessä pienentyneen luumassan kanssa kasvojen ulkomuotoa. Kasvojen ilme muuttuu ja ikääntyminen alkaa näkyä veltostuneiden lihasten myötä ns.kasvonpiirteiden laskeutumisena.
Ihon apuelimistä talirauhaset kasvavat ihon ikääntyessä, mutta kuitenkin niiden määrä, talintuotanto pienenee ja talin koostumus muuttaa muotoaan. Taas ekkriinisten hikirauhasten koko pienentyy sekä niiden tuottama eritys. Kynsien kasvu hidastuu ja ne paksuuntuvat.
Ennen aikainen vanheneminen
Sairaudet, stressi, laihduttaminen ja liiallinen altistus UV- säteille voivat aiheuttaa ihon ennenaikasta ikääntymistä. Vauriot ovat kuin luonnollisen ikääntymisen merkkejä, mutta ilmestyvät nuoremmalla iällä. Yksi auringon UV- säteiden ohella eniten tuhoa kasvojen iholla saa aikaan tupakoiminen.
Tupakointi heikentää verenkiertoa dermiksessä ja sitä kautta ravintoaineiden ja hapen saanti ihossa vähenee. Dermis vastaa ihon uloimman kerroksen, epidermiksen kosteuspitoisuudesta, verisuonten kautta tapahtuvalla tihkumisella. Tämän ketjun heiketessä sekä glykosaminoglykaanien väheneminen aiheuttaa ihon kosteuspitoisuuden alenemista ja kuivumista.
'
Tupakoitsijoiden dermis ohentuu jopa 40%, mikä johtuu kollageeni- ja elastiinisäikeiden määrän vähenemisestä, kun niitä hajottavien vapaiden happiradikaalien määrä taas ihossa lisääntyy. Lisäksi tupakoivan ihoon saattaa kertyä epänormaali määrä elastiinia, mikä johtaa ihon kimmoisuuden vähenemiseen.
Pitkäaikainen tupakointi tekee siis ihosta paksuuntuneen, harmaan ja elottoman näköisen.... usein myös esiintyy teleangiektasiaa (verenkierto häiriintynyt--> laajentuneita verisuonia)
Vaikkakin auringolla itsellään on paljon positiivisia vaikutuksia ihmiseen, niin mielialaan, mielihyvän tunteeseen
lämmittävät säteet
kuin sen ihosairauksia helpottavaan vaikutukseen;
psoriasis ja atooppinen ekseema sekä D-vitamiinin tuottaminen, niin sillä on myös ihon kannalta nurja puoli.
Ultraviolettisäteiden aiheuttamat ihomuutokset, valovanheneminen, ihokasvainten mahdollinen syntyminen, elimistön puolustuskyvyn heikkeneminen.
Valovanhenemisen merkkejä kasvoilla; iho näyttää kimmottomalta, kovalta, paksuuntuneelta, kumimaiselta, sävyltään kellertävä, syviä uurteita, paljon pigmenttimuutoksia ja teleangiektasiaa eli valoelastoosi.
Valovanhentunut iho ensin paksuuntuu ja lopulta ohenee ja muutoksia tapahtuu myös keratinosyyteissä = sarveissoluissa. Pigmenttimuutoksiin ja epätasaisen pigmentoitumisen syynä valovanhentuneessa ihossa on melanosyyttien määrän lisääntyminen auringolle altistuneilla alueilla.
UV-säteilystä aiheutuneita pigmenttimuutoksia
Pigmenttiläiskät
Poikiloderma of Civette
Verisuonimuutoksia kuten teleangiektasia
(kuvassa vasemmalla)
Auringon UV- säteily vähentää ihossa olevien Langerhansinsolujen määrää ja heikentää niiden toimintaa. Seurauksena saattaa olla osittain jopa hyvän- tai pahanlaatuisten kasvainten lisääntyminen, koska vieraiden tai muuttuneiden solurakenteiden tunnistaminen ja tuhoaminen on heikentynyt. Myös ihon herkkyysreaktiot vähenevät samasta syystä.
Parasta hoitoa iholle on ehkäisy, ikääntymistä ei voi estää, mutta hieman hidastettua kyllä...
kosteuden ylläpito
tupakoimattomuus
terveellinen ruokavalio
liikunta
riittävä lepo ja vesi
Kosmetologin apuna vanhenemista vastaan on tehdyt voimakkaat kuorinnat ja ihon hionnat, joilla saadaan korjattua vanhenemismuutoksia. Toimenpiteistä tehokkaimmat ovat laserilla ja kemiallisilla kuorinta-aineilla tehdyt hoidot.
Lähteet
Ihonhoito kauneudenalalla, Anna-Liisa Halsas-Lehto & Anni Härkönen & Taina Raivio, s. 257-262, 269-270, Sanoma Pro OY, painos 2013
Kuvat
Ei kommentteja:
Uudet kommentit eivät ole sallittuja.