maanantai 3. marraskuuta 2014

Kotitehtävä


Diabetes 




Diabeetikoiden jaloissa saattaa esiintyä


  • sidekudoksen sokeroitumisesta johtuvaa nivelten jäykistymistä (lisää varpaiden nivelten liikerajoitusta ja jäykistymistä vasara-asentoon)
  • hermo-, ja verisuonivaurioita --> jalkaterän tuntoaistin aleneminen, ihon kuivuminen ja oheneminen, kiputiloja, jalkaterän virheasennot
  • iho haavautuu ja tulehtuu helposti 
  • kynsimuutokset yleisiä
    --> ei itse välttämättä huomaa jalkoihin syntyneitä iho- ja kynsimuutoksia --> seuraamukset saattavat olla vakavat!


Miksi jalkojen hoito on niin tarkeää?


Diabeetikon tulee tutkia jalkansa päivittäin ja merkitä niissä huomaavansa muutokset seurantavihkoon- tai korttiin. Jos hän ei itse siihen esim. liikuntarajoitteen tai näkökyvyn heikentymisen vuoksi kykene on syytä pyytää läheistään avuksi. Hyvänä apuvälineenä toimii pitkävartinen peili, jos henkilö ei taivu tutkimaan omia jalkapohjiaan. Pahimmassa tapauksessa jalkojen haavaumasta levinnyt infektio saattaa johtaa jopa raajan amputaatioon. Diabeetikon kannattaa tutkituttaa jalkansa lääkärillä, diabeteshoitajalla tai jalkaterapeutilla vuosittain jotta saadaan arvioitua niiden riskiluokka ja sitä kautta pitää jalat mahdollisimman toimintakykyisinä ja terveinä.


Miten diabetes vaikuttaa kosmetogin tekemään jalkahoitoon?



Kosmetologi saa hoitaa diabeetikkoa vain jos hänellä ei ole verenkierto- ja hermohäiriöitä eikä iho- ja kynsiongelmia. Jalkahoito on turvallisinta tehdä jalkaporalla. Myös jalat on tutkittava erityisen huolellisesti, jos ihossa tai kynsissä huomataan pieniäkin muutoksia, ne on hoidettava välittömästi tai asiakas on ohjattava lääkärin, diabeteshoitajan, jalkahoitajan tai jalkaterapeutin puoleen tilanteen mukaan esim.
  • rikkoutunut iho, haava tai ärtynyt hankauma
  • epäily sieni- tai muusta infektiosta
  • syvä verestävä pykimä ( jalkapohjan ihon halkeama)

Kosmetologin on hyvä myös auttaa asiakasta saamaan mahdollisesti tarvitsemiaan kevennystuotteita sekä varpaiden oikomiseen käytettäviä oikaisevia ja suojaavia valmisteita. Kosmetologin antamassa opastuksessa on oltava yhteinäinen linja muun terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.



Ei kommentteja: